Концепт «розумного» автомобіля від Bosch

30.05.2017 | Україна | Новини компанії

Звичайний автомобіль - вчорашній день. У майбутньому він стане вашим персональним асистентом

• Мережеві можливості, автоматизація та персоналізація: Bosch переосмислює поняття мобільності і робить з автомобіля третій життєвий простір
  • Новий інтерфейс користувача підвищує комфорт і безпеку, а також дозволяє водієві менше відволікатися за кермом
  • Автомобілі стають персональними чотириколісними асистентами

Мій будинок, мій офіс, мій автомобіль: мережеві можливості роблять автомобілі таким саме простором для життя і роботи, як будинок і офіс. Що це означає і як будуть виглядати транспортні засоби майбутнього, демонструє компанія Bosch за допомогою свого концепт-кара. Автомобіль пропонує користувачеві інтуїтивне управління, автономне керування і постійний зв'язок із навколишнім оточенням через інтернет.

«Зв'язок автомобіля з оточуючими об`єктами та інтернетом - ключовий виклик для транспорту майбутнього», - коментує Дірк Хоайзель, член правління компанії Robert Bosch GmbH. Автоматизовані і пов'язані між собою функції автомобіля не тільки роблять кожну поїздку більш комфортною і безпечною, але і перетворюють автомобіль на справжнього персонального помічника. «Таким чином, персоналізована комунікація в автомобілі дає людям більше часу на звичайне життя навіть під час поїздки», - стверджує пан Хоайзель.

«Розумні» інтерфейси користувача

Більше індивідуальних можливостей і простота в управлінні - ось що в першу чергу демонструє концепт-кар Bosch користувачам. Водійська камера відразу розпізнає обличчя автомобіліста, а система сама регулює положення керма, дзеркал і температуру в салоні відповідно до індивідуальних уподобань людини за кермом. Навіть більше, автомобіль ніби за помахом чарівної палички змінює кольорову схему дисплея і автоматично завантажує календар зустрічей, улюблену музику, нові подкасти та маршрут до пункту призначення, який водій встановив ще в той час, коли сидів у себе вдома на кухні.

Під час поїздки водійська камера постійно стежить за станом водія. Це особливо важливо в тому випадку, якщо його очі починають закриватися. Вона розпізнає ступінь втоми людини і напівсонний стан, який особливо часто стає причиною серйозних ДТП. Його можна розпізнати за рухом повік водія. Система оцінює здатність автомобіліста до концентрації та рівень втоми і у разі необхідності видає тривожний сигнал. Це робить дорожній рух безпечнішим. Крім того, система розпізнавання втоми водія постійно стежить за його манерою керування, щоб при виникненні різких рухів негайно втрутитися.

Людино-машинний інтерфейс (HMI) перетворює автомобілі на справжніх персональних помічників. У концепт-карі Bosch реалізовано управління жестами. Автомобіль використовує ультразвукові датчики, які спрацьовують, коли водій робить той чи інший рух у зоні їхньої видимості. Контроль за допомогою жестів легкий і менше відволікає водія: автомобіліст може змінювати інформацію на дисплеї, приймати телефонні дзвінки або вибирати пісні зі списку відтворення, навіть не торкаючись екрану. Інноваційний дисплей дозволяє безпечно і вільно вибирати пункти меню за допомогою сенсорного управління зі зворотним зв'язком. Екран вібрує кожен раз, коли водій доторкається до нього. Більше того, автомобіліст відчуває нібито опуклі кнопки на звичайному плоскому екрані, і йому легко підібрати необхідну функцію - наприклад, регулювання гучності, - не відволікаючись від керування.

Мобільність з мережевими можливостями: автомобіль стає третім життєвим простором

За даними дослідження Connected Car Effect 2025, автономне керування допоможе активним автомобілістам використовувати близько 100 годин на рік з більшою користю за кермом. Щойно транспортний засіб розпізнає, що автономне керування можливе у даний момент, воно пропонує водієві доручити йому контроль над дорогою. Оскільки концепт-кар є частиною інтернету речей, в заощаджений на керуванні час водій може перенести безпосередньо в автомобіль своє онлайн-життя - наприклад, перевіряти робочу пошту або телефонувати друзям по відеозв'язку.

Зв'язок з «розумними будинками», сервісними центрами і зовнішнім світом

Чи можна спланувати вечерю під час поїздки? Тут приходять на допомогу мережеві можливості, а саме - зв'язок з «розумним будинком». Mykie, інноваційний кухонний помічник від Bosch, може запропонувати водієві рецепти онлайн прямо в автомобілі. Тут же можна буде вивести на дисплей показання камери з холодильника, встановленого у «розумному будинку», і подивитися, чи є в ньому необхідні для вечері продукти.

Взаємодія між автомобілем і «розумним будинком» починається ще до поїздки: як тільки людина сідає в машину, дисплей відображає загальну інформацію про житло. Чи не залишилось відкритим вікно? Закриті двері? Досить одного жесту або натискання пальцем, і система автоматично закриє двері і проконтролює ситуацію в будинку. Автомобіль пов'язаний мережею навіть з автосервісом. Система попереджає водія, коли потрібно провести технічне обслуговування, за запитом призначає дату візиту на СТО і уточнює, чи є в продажу необхідні для заміни деталі. Додаткові можливості поширюються і на процес паркування: за допомогою спеціального сервісу Bosch автомобілі самі виявляють вільні місця для стоянки. Отримана за допомогою датчиків автомобіля інформація про вільні місця передається за допомогою «хмари» на цифрову карту парковки і стає доступною іншим транспортним засобам.