Розумне сільське господарство: спільне дослідження Bosch та Bayer робить сільське господарство цифровим

14.09.2017 | Україна | Новини компанії

• Гербіциди використовуються тільки там, де вони дійсно необхідні
  • Аграрії користуються новими технологіями для ефективного розпилення пестицидів
  • Д-р Маркус Хейн, член Правління Robert Bosch GmbH: «Розумне розпилення очищає поля від бур'янів та забезпечує захист навколишнього середовища»
  • Тобіас Менне, керівник відділу Digital Farming у Bayer: "Разом ми хочемо вийти на новий рівень розвитку сільського господарства, об'єднавши різні технології та досвід"

Штутгарт і Монхайм, Німеччина. Зростання населення планети зменшує кількість сільськогосподарських земель на душу населення. Згідно з прогнозами, зробленими продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО), до 2050 року фермерам доведеться збільшити виробництво на 50%, щоб забезпечити харчування населення Землі. Щоб досягти цього рівня в майбутньому, сільське господарство потребуватиме екологічно безпечних засобів захисту угідь та технічних інновацій. Для реалізації поставлених задач Bosch і Bayer об'єднали свої зусилля. У рамках трьохрічного дослідницького партнерства компанії розроблять «розумні» технології розпилювача, що оптимізує використання пестицидів. «Розумне розпилення надійно очищає поля від бур'янів та при цьому забезпечує захист навколишнього середовища", – говорить д-р Маркус Хейн, член Правління Robert Bosch GmbH. Цього року концепція дослідження буде представлена на виставці Agritechnica в Ганновері.

Розпилення та збереження

На полях такі культури, як кукурудза та пшениця, змагаються з бур'янами за воду, поживні речовини та місце під сонцем. В результаті це призводить до зменшення врожаїв. Наразі для ефективної боротьби з небажаними рослинами широко застосовуються гербіциди. Проте при цьому не враховується той факт, що бур'яни не завжди ростуть рівномірно по всій території. Як наслідок – посіви та орні землі також обробляються пестицидами, що може негативно вплинути на навколишнього середовища. "Разом з Bosch ми хочемо створити новий рівень розвитку сільського господарства, об'єднавши різні технології. Нашою метою є використання гербіцидів там, де вони дійсно потрібні", – говорить Тобіас Менне, керівник підрозділу Digital Farming Bayer. На ранній стадії росту бур'яни особливо важко ідентифікувати. Використовуючи сенсори камер, нова технологія розпилення дозволяє розрізняти посіви та бур'яни і обробляти пестицидами виключно бур’яни. Це значно зменшує шкідливий вплив на навколишнє середовище. "Завдяки «розумному» розпиленню ми привносимо більше цифрових технологій на поля", – говорить доктор Йоханнес-Йорг Рюгер, голова підрозділу Bosch в сегменті рішень для комерційного транспорту. Суттєвою відмінністю цієї технології від попередніх на ринку є те, що дотепер вони могли ідентифікувати лише наявність або відсутність рослин, проте не могли розрізняти посіви та бур'яни.

Точність виявлення бур’янів

Технологія працює таким чином: перед виїздом на поля фермер отримує загальну оцінку ситуації, а також рекомендації щодо часу для боротьби з бур'янами. Разом з тим відбувається точна ідентифікація бур’янів і їх точкова обробка за допомогою пестицидів. Численні камери, що розміщені по всій довжині розпилювача, роблять серію фотографій, щоб визначити тип бур'яну та оптимальний метод впливу. У той час, як обприскувач перетинає поле, гербіцид подається у необхідній кількості та пропорції, відповідно до заданих параметрів застосування. Таким чином решта території залишається чистою, і все це відбувається блискавично, в межах мілісекунд.

"Розумне розпилювання – це великий прорив у боротьбі з бур'янами", – говорить Бьорн Кіпе, керівник напрямку агрономії в підрозділі Digital Farming Bayer.

У партнерстві з компанією Bosch компанія Bayer застосовує досвід, накопичений у сферах геоінформаційних систем (ГІС), включаючи розробку алгоритмів, які є основою для агрономічних рішень: інтегрованого захисту посівів, рецептур та технологію застосування розчинів.