Перейти до основного змісту
Bosch в Україні
Новини

Фінансові результати 2022: Bosch в Україні демонструє стійкість та розвиток у надзвичайно складному році

20.07.2023

  • Об’єм продажів Bosch в Україні сягнув 119 млн євро у 2022 році
  • Підтримка діяльності компанії під час війни: виклики та досягнення
  • Курс на відбудову України: програми підтримки для співробітників та партнерів
  • Ювілей: 30 років бізнесу Bosch в Україні
  • Корпоративна соціальна відповідальність: постійна підтримка українців
1

Київ. У 2022 році компанія Bosch, провідний світовий постачальник технологій та послуг, досягла загального обсягу продажів третім сторонам на суму понад 119 млн євро в Україні, незважаючи на надскладні умови. Щоб захистити своїх співробітників від війни, компанія одразу призупинила ділову активність всіх українських підрозділів наприкінці лютого 2022 року, але вже у березні Bosch швидко повернулась до роботи та відновила діяльність. Було запроваджено додаткові заходи безпеки та розроблено план невідкладних дій на випадок ескалації. «Команда завжди залишається головним пріоритетом для компанії. Від самого початку війни і дотепер, для нас дуже важливо підтримувати постійний зв’язок із нашими колегами та піклуватися про їх безпеку та добробут», — зазначає Віталій Бульда генеральний директор «Роберт Бош Лтд». «Bosch спрямовує всю свою енергію на добробут українських співробітників та їхніх родин».

2
3
4
5
/

Водночас, компанія підтримує ділову активність в країні з метою задоволення основних потреб населення та сприяння стабілізації економіки України. «Професійні навички дистанційної роботи, отримані нашою командою під час пандемії, посприяли безпеці співробітників та допомогли нам підтримувати продуктивність на найвищому рівні навіть в умовах воєнного часу», — говорить пан Бульда. Хоча продажі були невеликими у перші шість місяців війни, із серпня 2022 року динаміка покращилась. «Із огляду на безпрецедентні події, ми завершили 2022 фінансовий рік із гідним результатом, який був на рівні національного ВВП того ж року», — повідомив Віталій Бульда. Станом на кінець 2022 року, в Bosch в Україні працювало понад 340 співробітників, включно з працівниками неафілійованих компаній.

Розвиток напрямів бізнесу Bosch в Україні

Сектор Рішення для мобільності (Mobility Solutions), представлений підрозділом Автомобільні запчастини та обладнання (Automotive Aftermarket), у 2022 році успішно відновив ланцюжок постачання для забезпечення наявності запчастин на місцевому складі, відновив сервіси, які раніше надавав партнерам, і за підсумками року продемонстрував позитивну динаміку продажів порівняно із попереднім роком. Департамент здійснював заходи для підтримки партнерів і клієнтів шляхом продовження дії програм лояльності, допомоги постраждалим центрам Бош Авто Сервіс тощо. Через повномасштабну війну, мережа Бош Авто Сервіс втратила 7 автосервісів: частину з них було зруйновано, інші припинили роботу через окупацію. Незважаючи на руйнування та пошкодження деяких центрів, мережа Бош Авто Сервіс продемонструвала найкращі показники з товарообігу і залучення клієнтів. Нещодавно деякі з центрів мережі, які довелося закрити, відновили свою роботу, в тому числі в Херсоні, і сприяють мобільності населення, допомагаючи таким чином задовольнити нагальну потребу. У 2023 році відбулося відкриття нових Бош Авто Сервіс у Києві та Харкові. Навчальний центр департаменту в Києві відновив діяльність із середини травня та до кінця 2022 року провів понад 50 тренінгів для майже 900 учасників.

Сектор Енергетичні та Будівельні технології (Energy and Building Technology) в Україні представлений підрозділами Будівельні технології (Building Technologies) та Bosch Home Comfort Group. У 2022 році департамент Будівельні технології зіткнувся зі зменшенням кількості комерційних проєктів через брак інвестицій та обмеження на кредитування місцевого бізнесу. Водночас збільшився попит на надійні рішення для безпеки, зокрема системи відеоспостереження та попередження для об’єктів критичної інфраструктури. Також зріс попит на конференц-системи та системи синхронного перекладу для спілкування. Асортимент підрозділу включає мережеві гучномовці з розширеними можливостями оповіщення та відеокамери з вбудованим аналізом відеопотоку та додатковими функціями на основі штучного інтелекту.

Підрозділ Bosch Home Comfort Group, який пропонує обладнання для опалення, охолодження, нагрівання води та домашнього комфорту, відновив свою роботу в березні 2022 року. Підрозділ продовжив постачати обладнання побутового, комерційного та промислового призначення. Незважаючи на невтішні прогнози, департаменту вдалося утримати падіння продажів на помірному рівні порівняно з попереднім роком. У 2022 році було реалізовано проєкти з оснащення опалювальними котлами житлових комплексів та комерційних об’єктів. Серед промислових відвантажень важливим напрямком стало постачання водонагрівальних котлів для комунальних котелень, які є елементами критичної інфраструктури. Протягом 2022 року загальна теплова потужність відвантаженого обладнання для таких проєктів склала понад 80 МВт. У минулому році підрозділ продовжив програму професійного навчання: було проведено 24 практичних та теоретичних тренінгів для 227 учасників. Навчання проводилось у форматі вебінарів та практичних тренінгів у навчальних класах чи на діючих об’єктах.

Незважаючи на втрату ключових клієнтів внаслідок руйнувань від воєнних дій, порушення логістичних процесів, замороження проєктів та суттєве зменшення обсягів виробництва в Україні, підрозділ Bosch Rexroth, який входить до бізнес-сектору Індустріальні технології (Industrial Technology), досягнув помірних результатів порівняно із довоєнним роком. Тепер, окрім звичного попиту на гідравлічне обладнання та системи управління, підрозділ також задовольняє значно зростаючий попит на запасні частини для сільськогосподарської, будівельної та кар'єрної техніки.

Бізнес-сектор Споживчі Товари (Consumer Goods), який представлений в Україні підрозділами Побутова техніка (Household appliances) та Електроінструменти (Power Tools), закінчив 2022 рік із помітним скороченням продажів порівняно з попереднім роком. Суттєво знизився попит на товари для використання у побуті, натомість значним попитом користуються акумулятори для автономної роботи, а також інструменти для розбору завалів і пошкоджених металоконструкцій та відновлення пошкоджених будівель. У 2022 році відділ Електроінструменти також запровадив новий формат відеооглядів інструментів для партнерів. Із 2023 року підрозділ відновив офлайн-демонстрації продукції та розпочав перший демо-тур Україною.

Допомога співробітникам та партнерам. Участь у відбудові України

Турбуючись про всіх працівників, їхню безпеку та добробут, з початком повномасштабної війни Bosch надає всебічну підтримку співробітникам та їхнім родинам. Збереження заробітної платні та робочих місць, матеріальна, психологічна та юридична підтримка, навчання з надання домедичної допомоги, тренінги з тактичної медицини та регулярні онлайн зустрічі з психотерапевтами — це далеко не повний перелік програм компанії. У 2023 році співробітники Bosch в Україні завершили курс Basic Life Support, який охоплює базові знання щодо правил надання першої домедичної допомоги.

Від початку війни в Україні, Bosch запровадив програми підтримки для своїх ділових партнерів. Департамент Автомобільні запчастини та обладнання запустив систему фінансової допомоги постраждалим центрам обслуговування Бош Авто Сервіс. Загальна сума допомоги у 2022 році склала понад 4,5 млн. гривень (понад 112 тис. євро). Також всі працюючі центри обслуговування Бош Авто Сервіс та Бош Дизель Сервіс отримали допомогу у вигляді надання ліцензій на пакети діагностичного обладнання, безкоштовних технічних тренінгів для майстрів протягом всього року та технічну підтримку.

Підрозділ Електроінструменти запровадив програму підтримки роздрібного бізнесу, в рамках якої 30 партнерам запропонували вигідні умови для збереження асортименту. Завдяки продажам цієї продукції партнери мали змогу накопичувати кошти для продовження діяльності та зберегти робочі місця. Із часом підрозділ долучився й до інших проєктів, які були спрямовані на відновлення критичної інфраструктури України. Компанія безкоштовно передала комплекти електроінструментів для відбудови Ірпінської міської лікарні, пошкодженої російськими військами, та міському Управлінню житлово-комунального господарства для відновлення пошкоджених багатоповерхівок.

Виклики 2022 року не завадили сектору Bosch Home Comfort Group випустити на ринок 6 нових продуктів. Наразі підрозділ активно продовжує постачання опалювальної техніки, встановлення комерційних систем кондиціонування (VRF-системи) та впровадження рішень на основі відновлюваних джерел енергії, зокрема теплових насосів. У першому кварталі 2023 року підрозділ вже втілив 14 проєктів для промислового, комерційного та цивільного будівництва. До них також входять поставки індустріальних парових котлів для потреб українських підприємств.

У зв’язку плануванням масштабних проєктів з відновлення інфраструктури держави, напрям крос-селінг є дуже важливим для локального представництва Bosch. У 2022 році компанія реалізувала 19 таких проєктів, які стали фундаментом для комплексного вирішення потреб клієнтів в будівництві нових об’єктів та відбудові зруйнованих. Активна робота із крос-селінгу триває — від початку 2023 сектор додав ще понад 20 проєктів до свого портфоліо. Українські міста значно постраждали внаслідок військових дій та потребують відновлення. Крос-селінг також робить свій внесок у відбудову України, оскільки підрозділ співпрацює з комітетом відновлення Європейської бізнес асоціації. «Ми чітко бачимо свою місію: Bosch продовжує працювати, щоб допомогти у відновленні української інфраструктури. Прогнозуємо великий попит на продукцію компанії в Україні — від автомобільних запчастин і гідравліки для сільгосптехніки до електроінструменту та термотехніки», — зазначає пан Бульда.

Ювілей: 30 років бізнесу Bosch в Україні

Компанія Bosch в Україні розпочала свою діяльність у 1993 році. Одразу було створено п’ять відділів продажів із торговим представником у кожному відділі. Перший Бош Авто Сервіс відкрили у 1994 році в Одесі, а зараз в Україні працюють 100 таких центрів. У 2008 році в м. Краковець (Львівська обл.) відкрито завод із відновлення стартерів Holger Christiansen. За останні 30 років кількість співробітників Bosch в Україні зросла із 6 до понад 350 осіб.

Bosch Україна — це не тільки продукти та послуги, винайдені для життя. Важливим елементом розвитку компанії є її участь у соціальних та освітніх ініціативах. У 2012–2013 роках було відкрито три «Академії Bosch» при політехнічних університетах Львова, Харкова та Одеси. Із 2014 року співробітники Bosch Україна регулярно та з власної ініціативи організовують щорічні благодійні ярмарки, допомагають дитячим будинкам та беруть участь у благодійних проектах. Щорічно компанія здійснює близько 15 соціальних проєктів у напрямках благодійності, освіти та охорони навколишнього середовища. Від початку повномасштабного вторгнення, Bosch докладає значних зусиль, щоб допомогти народу України, який зазнає величезних втрат через війну.

Корпоративна соціальна відповідальність під час війни

На доповнення до програм підтримки власних співробітників та їхніх родин, Bosch в Україні також здійснювала соціальні проєкти, щоб підтримати українців та Україну в такий небезпечний час. «Ми пережили складний 2022 рік. Ми продовжували робити все від нас залежне. Ми ніколи не сумнівалися, що впораємося з труднощами, якщо будемо триматися разом. І що дуже важливо, ми також допомагали іншим. І ми будемо продовжувати це робити», — заявив Віталій Бульда, генеральний директор «Роберт Бош Лтд».

Для підтимки гуманітарних зусиль в регіоні, від початку війни Bosch Group та її підрозділи надали грошові та матеріальні пожертви на суму кілька мільйонів євро, включаючи значну пожертву Німецькому Червоному Хресту та його дочірнім організаціям. Bosch Україна спрямувала понад 1,5 млн грн (близько 37 тис. євро) на придбання обладнання для дитячих лікарень у партнерстві з фондом «Таблеточки». Зокрема, надано дві мобільні камери діагностики очного дна для НДСЛ «Охматдит», а також лабораторний холодильник, мікроцентрифугу та монітор пацієнта для Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру у Львівській області. Обладнання дозволить медикам безпечно лікувати та стабілізувати сотні дітей з онкологічними та іншими складними захворюваннями.

Також Bosch надає допомогу найбільш вразливим категоріям населення — дітям, літнім людям, внутрішньо переміщеним особам. Так, компанія допомогла облаштувати дитячий простір «Світлиця святого Миколая» в Івано-Франківську та забезпечила ковдрами мешканців будинку для літніх людей у Переяславі в рамках акції «Допоможемо святому Миколаю». Для помешкань, де проживають ВПО, компанія надала інструменти, іграшки й обладнання для підігріву води та організувала гуманітарні вантажі для жителів прифронтових зон. Bosch систематично долучається до відновлення об’єктів, пошкоджених внаслідок бойових дій. Серед проєктів — ремонт частини території дитячого садочку в Ірпені та надання електроінструментів для відбудови лікарень. Протягом 2022 року компанія також втілювала безкоштовні освітні проєкти, наприклад, професійні курси для українців, які втратили роботу через війну. Загалом від початку війни було проведено 30 тренінгів для близько 130 учасників.

Поділитися в:

Контакти для преси

Іванна Черевко
Роберт Бош Лтд

Телефон
Електронна адреса

Загальні запитання про Bosch

Більше новин